Wednesday, 3 April 2013

kisah sedih tentang pengorbanan seorang kekasih



“abang…tolong dtg umah segera, urgent”.
Hakim baca sms sepantas kilat. Terus kol balik phone Ina. Tak berjawab..
Hakim cemas. Tak pernah Ina hantar sms macam tu. Hakim kelam kabut
hidupkan enjin kereta.
Dia risaukan kekasih tersayangnya itu. Macam-macam dalam kepalanya waktu
itu. Dia kenal Ina sejak dari zaman kanak-kanak lagi. Keluarganya
berjiran
dengan keluarga Ina. Dari kecik mereka bermain bersama, kalau main
masak-masak dia sanggup bertumbuk dengan Farok semata-mata nak jadi
bapak
kerana Ina mesti jadi mak. Pernah Farok cakap dia pondan sebab sentiasa
bermain dengan Ina waktu Farok dan Saleh ajak main askar-askar. Dia ajak
jugak Ina main askar-askar tapi Ina cakap budak pompuan mana boleh main
permainan kasar-kasar macam tu. Sebab itulah dia sukakan Ina, lembut,
penyayang dan penuh ciri-ciri keperempuanan.
Bila masuk sekolahpun, dia dan Ina berbasikal sama-sama ke sekolah.
Walaupun Farok dan Saleh selalu kutuk bila dia tak mahu ‘racing bmx’
dengan depapun dia tak kisah. Dia rela dikutuk oleh kawan-kawan daripada
meninggalkan Ina kayuh basikal sorang-sorang.
Dia pernah kena belasah sampai lebam bijik mata oleh ‘Husin and the
gang’ yang mengganggu Ina masa darjah tiga… Waktu darjah 4, bila dia
mula lancar tulis baca dan tahu berpantun sikit-sikit diapun tulis surat
kpd Ina “Pen merah pen biru, U baca I love U’ bersama sebijik gula-gula
Hacks sebagai hadiah harijadi Ina…gara-gara surat itulah dia jelingan
tajam Mak Ropiah ibunya Ina
yang terjumpa surat itu waktu menyemak buku
sekolah Ina. Mak Ropiah memberitahu hal itu kepada ibunya, dan hasilnya
dia
terpaksa menadah telinga menahan leteran maknya. Nasib baik bapak tak
tahu,
kalau tidak naya.
Hakim gelak sorang-sorang waktu teringatkan peristiwa itu tapi
fikirannya kembali cemas mengingatkan sms Ina tadi. Sudah hampir 15 kali
dia cuba hubungi telefon Ina tapi masih tidak berjawab. Dia amat risau
kala
itu, fikirannya menelah perkara yang buruk-buruk saja.
Dia risau kerana Ina tinggal seorang diri. Rakan serumah Ina, si Baizura
sedang bekerja kala itu. Dia tahu, Ina kerja shift pagi tadi, Baizura
kerja
shift malam. Dia risau kerana panggilannya tidak berjawab.
Dia risau takut-takut rumah Ina dimasuki penyamun yang memang
menjadi-jadi akhir-akhir ini. Baru-baru ni, ada rumah di kawasan
perumahan Ina dimasuki perompak.. Dia berdoa jika rumah Ina dimasuki
perompak sekalipun janganlah kekasih hatinya itu diapa-apakan, ambiklah
barang apa saja yang mereka mahu asalkan Ina tidak diapa-apakan. Dia
berdoa
sungguh-sungguh.
Dia bercinta dengan Ina sejak darjah 6 lagi, sejak dia mengerti apa itu
baligh bagi seorang laki-laki dan perempuan. Hingga sekarang mereka
masih
bercinta. Kasihnya pada Ina dah macam Gunung Everest, tak
tergoyahkan. Jika tak ada aral melintang hujung tahun ini keluarganya
akan masuk meminang Ina. Ina akan menjadi surinya yang sah dan dia tak
mahu apa-apa yang buruk terjadi kepada bakal isterinya itu.
Keretanya memecut laju memasuki kawasan perumahan Ina. Sebaik berhenti
di depan rumah Ina Hakim terpa keluar dari kereta. Dia lompat pagar
rendah rumah Ina. Dia terpa ke pintu sambil jerit “Ina, Ina”. Dia pulas
tombol pintu, pintu tak berkunci. Dia betul-betul cemas. Dia ketuk pintu
bilik Ina.. Dia dengar esakan Ina. Ina
menangis. Hakim makin cemas. Dia
ketuk lagi pintu bilik Ina sambil panggil nama Ina. Hakim tak boleh
bersabar lagi, dia pulas tombol pintu bilik Ina. Juga tak berkunci. Dia
masuk bilik Ina, dia tengok Ina teresak-esak atas katil. Rambut Ina
kusut
masai, Ina tekup muka sambil menangis.
“Ina, apa yang terjadi sayang” Hakim cuba pujuk Ina. Ina masih dalam
sendu. “hu…hu…”
” Ina, cakap kat abang elok-elok, apa yang dah jadi”
“Hu..hu”
Hakim dah tak sabar, dia dah tak peduli walau apapun yang akan keluar
dari mulut Ina. Dia akan terima walau seburuk manapun berita yang akan
keluar dari mulut Ina.
Hakim goncang bahu Ina. “Ina, what hell is going on…tell me!!” Suara
Hakim kuat kali ini.
Ina berenti menangis, Ina tatap wajah Hakim, Ina renung mata Hakim.
“Bang, Ina lapar, nak makan nasik. Duit gaji tak masuk lagi.”
$&^%#%t*&&**()()_)(&*  :The-Incredible-Hulk:

#sumber facebook

Tuesday, 3 April 2012

BENDA YANG HAMPA TAK TAU SEBAGAI SEORANG AYAH













Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..



Janganlah lupa ayah adalah segala-galanya bagi kita menjaga dan mendidik kita sampai sekarang kita berada.. :))



SAYANGILAH AYAH KITA <3



Monday, 6 February 2012

juan manuel mata


BIODATA RINGKAS


nama : Juan Manuel Mata GarcĂ­a (juan mata)


t. lahir : 28 April 1988 (23)


posisi : Winger / Midfielder(sayap & tengah)


negara : Spain (10&13)


klub sekarang : chelsea (10)


aku minat gila gaya permainan dia, dia banyak skill yang kelirukan pihak lawan, contohnya dalam video atas ni.. skill yang mudah tapi berkesan. dia jugak seorang player yang gemar assist dari goal. player spain ni jugak memberi impak yang besar buat chelsea kerana dia antara player yang boleh create game atau boleh bermain dimana2 posisi penyerang atau tengah. free kick juga corner beliau sangat berbahaya kerana pengemar tanduk seperti ivanovic , david luiz , john terry , didier drogba boleh melakukan sesuatu di depan pintu gol lawan dengan hantaran2 berbahaya dari juan mata.


video ni memberikan sedikit sebanyak cara permainan dan trick juan mata dalam training dia dan gaya permainan yang menarik jua assist dan gol yang cantik. sekarang dia merupakan aset chelsea paling bernilai. dan aku berharap chelsea tak kan jual dia n jadikan dia legend chelsea. harap tercapai  hari nanti. juan mata. :))


Thursday, 26 January 2012

SAHABAT AKU


kawan tu sampai bila2, aku dah terang kan kat hang, kawan tu bukan nya dari peneman ja, tapi dikala susah senang ada dengan aku, back up dari belakang, kawan tu jugak bagi inspirasi kat aku supaya aku lagi bersemangat menjalani liku2 kehidupan kan. so kadang2 aku sedih kadang gelak,kadang2 aku marah, tapi hakikatnya aku sayang hang kawan. kawan tu umpama kacang dengan kulit, bukan kacang lupakan kulit tau, hehe.. ^_^

kawan yang sentiasa ada di sisi dan menemani tak kira waktu sama ada malam atau siang, kadang2 tu masalah aku hang tolong aku menyelesaikan masalah aku walaupun masalah tu terlalu besar hang cuba untuk tolong. i wanna  say thank for support behind me. aku beruntung sebab dapat kawan macam hang. hang kawan terbaik aku yang pernah aku kenal. aku tak bosan bila hang ada dengan aku. aku suka cara hang. dan aku tak lupa hang sampai bila2. KAWAN SAMPAI MATI. ^_^

dulu ada orang hantar post dekat aku menggunakan friendster masa tu tahun 2006, jum baca then kaji balik betul atau salah. :))

KaWaN KaWaN
kaWaN-KawaN
KEnapa Mau laWAn...
KIta kaN kaWAn
DUlu samA-saMA
kongSI teH seCAWAn...
KawaN-kaWAn
KEnaPA maU laWAn...
OraNG lain MajU kE dePan
oRang KIta Cari JalaN
jaTUh kaN KawaN....
KawaN-kaWAn
KEnaPA maU laWAn...
Kan KE cuKUP RezEKI TUhan
BuAt KIta RaMai_raMai
MakaN...
KawAN-kaWAn
BUkan Nak carI laWaN...
seKadaR nak INGatkaN TEmaN
Hati-haTI DEngaN
GunTINg daLAm lIPataN....
kaWAN-kaWAN
KIta sAma_saMA caRI makAN....
BIla FIkIR masA dePAN
JanGAn TabuR pasIR
DalAm pErIuk KawaN....
KawaN-KawaN
CUba Kaji OraNG tUa PesaN...
"KawaN jaDI laWAN
LawaN jaDI kaWAN

Monday, 23 January 2012

ego

ego bukan yamaha ego tau , haha. ego adalah benda yang semua manusia ada tak kira hang laki ka perempuan cuma bezanya rendah dan tinggi. selalunya ego tinggi ni panas baran and sanggup ja buat apa2 janji dia puas, ego rendah plak jenis tak marah , rilex , cool and sama waktu denganya, nak di jadikan cerita ada la seorang laki ni aku akan jadikan sebagai watak utama sebab aku laki kan so aku guna lelaki la and perempuan ni sebagai utama number 2 , aku akan gunakan laki tersebut sebagai aku orait.

bila first time aku dapat kenal dengan perempuan tu rasa syok gak dapat budak hot kan yalah aku ni bukan hensem pun nak dapat yang hot2 , so aku rilex n cool. so kami pun kenal2 la dulu an, tny la bla bla bla... time tu jugak dia jual mahal sikit, so blas msg pun lebih kurang ja, haha.. bila dah kenal2 pa semua mula la perhubungan(bukan couple) jadi macam mesra gila la.

lepas 3 tahun lalui segala onak dan duri tetiba mula la ada perasaan ego dan jeles yang terlampau kat perempuan ni, aku still rilex apa jadi aku tetap cool. ego dia memang tinggi dengan jelesnya yang terlampau sampaikan aku nak cakap dengan perempuan lain pun dia tak bagi, memang betul2 control aku, so aku susah la nak buat apa pun sebab queen control. aku rasa macam dunia aku ni semua hak dia. pernah la aku couple senyap2 kan dia boleh tau, pergghh.. memang expert aa... aku pun tak tau nak explain macam mana kat dia, kena marah free ja. aku dok rilek tu aa.. kalau dia nak couple tak pa aku dia tak bagi. aku tanya la kenapa aku tak boleh couple sebab dia jeles tak boleh tengok aku bahagia dengan orang lain, macam2 la.

kadang bila aku komen dekat facebook(fb) dengan perempuan lain mesti dia masuk, sebab nak tau aku sembang pa, last2 apa pun tak jadi status aku tulis lain sembang bab lain, aku try tanya dia aku nak couple marah siot tak bagi aku couple, tiba2 1 hari aku tengok kat status fb dia in relationship aku macam biasa la aku jeles gak tapi tak keterlaluan aku lebih selesa diam, kadang2 aku baca status dia dengan bf dia jeles gak nak rasa bahagia kan. so aku nekad nak cari kawan yang boleh faham perasaan aku, alhamdulillah aku dapat jugak kawan yang selalu ada dengan aku, terima kasih kawan.

sejak dia dengan bf dia aku dia lupa, aku sedih gak dia buat macam tu kan, yela orang yang kita sayang pi kat orang lain. walaupun ego dia kuat aku sayang dia, tapi tak tau la dia sayang aku dak, sampai kadang2 aku mesej dia tak blas kan. cinta tu kadang2 pelik, dia mai mengejut, pie pun mengejut. sebenarnya ego rendah lebih baik berbanding ego tinggi, so sesapa yang ego tinggi tu cuba2 la untuk rendahkan, kalau ego rendah vs ego tinggi sudah pasti tinggi menang. tapi cuba hampa bayangkan yang betul2 menang adalah ego rendah sebab dia bersabar dan diam sebab dia syg dan dia terima seadanya sapa pun dalam hidup dia, jadi hampa fikir la sendiri mana baik dan mana buruk. :)) yeahhh check up...

Thursday, 8 December 2011

team futsal RILEX FC


Dari atas bekas CAPTEN RILEX FC A merangkap MANAGER FAEZ AHMAD(baju chelsea)-APIS(baju putih)-AMAR(spek)-BOTAK(tak pakai baju)

Dari kiri baju hijau RIDHWAN-KHAI-SYAHIR-IMTIYAS-SYAZWAN-SHEQAL-SHIDI

Dari kiri baju biru KECHIK-ALIFF-ZULFIQRI-ASYRAF-RAZIQIN
bawah CAPTEN RILEX FC A FAIZAL - CAPTEN RILEX FC B IZZAT.

gambar ini ketika KEJOHANAN FUTSAL TERTUTUP KUIM 2011 

Dari atas - ZULFIQRI - ALIFF - RAZIQIN
Dari bawah - RIDHWAN - IZZAT

Team RILEX FC tertubuh pada tahun 2010 yang di ketui oleh BEKAS CAPTEN RILEX FC A iaitu FAEZ AHMAD yang sekarang menjadi manager kepada team RILEX FC A , RILEX FC B dan RILEX FC C. KEJOHANAN FUTSAL TERTUTUP KUIM jugak RILEX FC A telah mencipta nama di pentas FINAL dan mendapat tempat kedua. Walaupun mendapat tempat kedua, pasukan RILEX FC tetap ingin mencapai johan untuk memertabatkan sukan  FUTSAL. Aku berharap RILEX FC C dan anak2 buah aku akan ikut jejak seperti RILEX FC A. Itu antara serba sedikit tentang RILEX FC.

Manager : FAEZ AHMAD

Coach : WAN TAF


Capten Team A : syazwan - keeper / bek
                            sheqal - defendsive midfield / bek
                            syahir - bek
                            imtias - wing / attacking midfield
                            faizal - midfield / striker
                            khairi - stiker
                            hafis - keeper / bek
                            ridhwan - midfield

Capten Team B : Izzat - midfield / striker
                            zulfiqri - attacking midfield
                            nik hafizuddin - bek / wing
                            rais - attack / defend midfield
                            radzmi - defendsive midfield / keeper
                            ridhwan - bek / keeper
                            aliff - attack / defend midfield
                            rashidi - bek / attacking midfield
                            raziqin - bek n wing

                            asyraf - keeper

Capten Team C : farhain - midfield
                            zubir - kepper
                            faez - bek
                            adham - striker
                                                       
RILEX FC C adalah akademi bagi RILEX FC A dan RILEX B.
                                                    
Aku harap RILEX FC boleh maju kedepan, RILEX FC FOREVER.